Reactivarea partitilor de recuperare, ale unui sistem OEM

Dacă detineți un PC OEM, cu o versiune de Windows 8 preinstalat, atunci când reîmprospătați sau resetați sistemul, Windows-ul se va reinstala de pe o partiție de recuperare incorporata pe hard sau dintr-o unitatea flash USB de recuperare.

Însa, ce facem atunci cand, la accesarea uneia din functile „Reamprospatati PC-ul fara a modifica fisierele” sau „Eliminati totul si reinstalati Windows”, ne trezim ca suntem refuzati de sistem si notificati „INTRODUCETI SUPORTUL. Unele fisiere lipsesc. Suportul de instalare sau recuperare Windows, va furniza aceste fisiere”?

INTRODUCETI SUPORTUL
….. apelam la serviciul de suport al producatorului (Asus, cazul meu) si ne uimim cat de tembeli si amatori pot fi…. sau rezolvam singuri situatia.

Problema descrisa este particularizata la un laptop ASUS, OS Windows 8.1 cu Bing preinstalat, insa generalizand, rezolvarea este valabila indiferent de marca dispozitivului, cu conditia ca sistemul de operare sa fie OEM.

Imposibilitatea accesarii partitilor de recuperare se datoreaza in mare parte, folosirii unor programe terte de partitionare, dezinstalare, etc., care modifica/ sterg configuratia initiala a imaginii de boot, Windows Recovery Environment (Windows RE).

Primul pas care trebuie executat, pentru reactivarea partitilor de recuperare, este sa ne asiguram, mai intai, de existenta acestora.

Se poate face cu functia de sistem „Gestionare disc”, insa vom utiliza CMD, deoarece mai sunt necesare introducerea catorva comenzi, in plus.

Deschideti CMD cu drept de administrator si tastati pe rand urmatoarele (fara a iesi din CMD):

diskpart
list disk
select disk 0    (numarul discului pe care se afla partitile)
list partition

 

diskpart

Partitia de recuperare ce ne intereseaza va avea, in mod normal, peste 10 GB, in cazul meu, partitia 6 de 20 GB. Daca nu aveti listate aceste partitii, cumva au fost sterse, iar suportul de instalare va trebui furnizat dintr-o imagine ISO.

Urmatorul pas consta in asocierea unei litere, partitiei de recuperare, pentru a o face vizibila si ai seta o cale. Tastati urmatoarele (in continuarea comenzilor de mai sus)

select partition x (x este numarul partitiei de recuperare)
assign
exit

 

Deschideti explorer-ul si verificati aparitia partitiei de recuperare. Starea acesteia se verifica, tastand in linia de comanda:

reagentc /info

 

reagentc info

În imagine se vede cauza problemei, nu este setata calea catre imaginea de recuperare „Recovery image location”, iar indexul, „Recovery image index” este 0.

Setam calea spre imaginea de recuperare si o activam:

reagentc /setosimage /path x:\RecoveryImage /index 1

 

….. unde „x”, reprezinta litera partitiei de recuperare, atribuita mai devreme.

Se verifica din nou status-ul:

reagentc /info

 

reagentc info ok

Observati calea catre imaginea de recuperare, a fost setata, iar indexul este 1.

Acum puteti reamprospata sau reseta Windows-ul, folosind partitia de recuperare incorporata.

Refresh

PC-ul va reveni la setarile originale, din fabrica si …… atentie pe viitor ce programe folositi!

Related posts

Modificarea Servicilor Windows

Modificarea Servicilor Windows

Modificarea Servicilor Windows, prin schimbarea valorilor initiale, va duce la revigorarea, respectiv cresterea performantei sistemului de...

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.