Protectia Totala a Sistemului de Operare

Protectia totala a sistemului de operare ramane o problema foarte dezbatuta si de actualitate, fiecare dintre noi cautand si in final adoptand diferite solutii in acest sens, unele mai bune, altele mai putin, unele mai scumpe, altele free, dupa gradul de cunostinte sau posibilitati.

Windows-ul nu este OS-ul perfect, fiind un sistem plin de lipsuri, vulnerabil in fata multiplelor amenintari precum virusii, malware, etc….
Mai mult, pe masura utilizarii este dispus degradarii, ajungandu-se pe parcurs, la diferite probleme cum ar fi rulaj anevoios si dificultate in executie, prin impovararea acestuia cu dosare si fisiere inutile, lasate in urma de programele instalate, sau datorita modificarilor aduse registrului, serviciilor ori fisierelor de sistem, ca urmare a actiunii distructive a virusilor, malware si nu in ultimul rand, factorului uman.

Solutia pe care o prezint astazi, este rezultatul unei testari de aproximativ sase ani, pe trei sisteme de operare, Windows 7/8/10, timp in care am vrut sa ma conving de fiabilitatea si de eventualele probleme in aplicarea acesteia.

Este vorba despre Deep Freeze, varianta Standard, aplicatie ce permite restaurarea sistemului la starea originala sau prestabilita, de fiecare data cand computerul este repornit. Nu intru in detalii privind programul (cititi articolul Deep Freeze Standard Edition), ci am sa prezint avantajele si dezavantajele aplicarii acestei solutii, in protectia PC-ului.

Avantaje:

1. Nu mai este necesara instalarea programelor Antivirus, reducand astfel foarte mult consumul de resurse. Aceste programe afecteaza sistemul intr-o masura…nu de multe ori grosolana, sa nu mentionez faptul ca unele, la inceperea scanarilor sau anumitor actiuni, pur si simplu „ingheata” la propriu, Windows-ul, ajungandu-se la restartul fortat.
Orice problema de genul virusi, malware, rootkit-uri, este rezolvata prin simplu restart.

Atentie la Windows 8/8.1/10! Nu dezactivati Windows Firewall, deoarece aplicatiile din Magazinul Windows, nu vor functiona, in plus, recomand mentinerea unui minim de securitate (Firewall), indiferent de versiunea sistemului de operare.

2. Nu mai este necesara instalarea programelor de Intretinere si Optimizare, deoarece orice restart duce la un sistem curat, exact asa cum l-ati configurat, fara un bagaj inutil de fișiere temporare, rapoarte de eroare Windows, fișierele de instalare, fisiere Cache, Log, fișierele temporare de sistem, backup-uri vechi, fisiere Cache, Cookie-uri, intrari de registrii, etc.

Nota: In cazul browser-ului Chrome, conectati-va la un cont Google, pentru a nu pierde istoricul de navigare sau anumite salvari, in urma unui restart, cu sistemul inghetat.

3. Permite utilizatorilor să facă modificări „virtuale” ale sistemului, prin testarea si setarea diferitelor functii sau fișiere de bază, operand modificari asupra lor sau chiar ștergandu-le. In cazul unor esecuri sau, mai grav, chiar aducerea sistemul intr-o stare inutilizabila, repornirea PC-ul va rezolva problema, totul fiind ca la inceput.

4. Permite utilizatorilor să testeze, sa instaleze si sa aduca modificări „virtuale” ale programelor, fara teama ca dupa cateva luni de rulaj, Windows-ul va fi atat de deteriorat, incat instalarea este iminenta.

5. „Inghetarea” sau folosirea in mod „virtual”, a sistemului, este o buna cale pentru orice utilizator incepator, de a invata si patrunde in secretele Windows-ului sau programelor, intr-un mod nedistructiv.

6. Consum redus de resurse.

7. Protectia MBR fata de amenintarile cu rootkit-uri.

Dezavantaje:

1. Crearea cel putin al unei partitii care nu va fi „inghetata”, destinata lucrului cu fisiere si care va permite migrarea si salvarea acestora. Pentru crearea partitilor, cititi articolul „Partitionarea Hard Disk-ului: Divizarea Partitiei „C„.

2. Rularea unor programe de Intretinere si Optimizare, precum „TuneUp Utilities” sau „Advanced SystemCare„, pentru aducerea Windows-ului intr-o stare de functionare satisfacatoare, premergatoare „inghetarii”

3. Setarea sistemului sau programelor ce implica modificari speciale, astfel incat orice fisier/ folder creat sau folosit de acestea, sa fie directionat spre partitia „neinghetata”.

(Dintre programele folosite de mine, au trebuit setate „µTorrent„, „Action!„, „Dropbox” si „Google Chrome”)

4. Impact usor asupra timpului de boot.

Related posts

WinRAR v5.60 – Manager arhive

WinRAR v5.60 – Manager arhive

28WinRAR este un puternic manager de arhive, folosit pentru arhivarea documentelor si fisierelor, reducerea atasamentelor de mail, etc., avand o...

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.