Partitionarea Hard Disk-ului: Divizarea Partitiei „C”

Partitionarea Hard Disk-ului sau orice operatiune pe acesta, ar trebui tratata cu foarte mare atentie, mai ales cand se executa cu terte programe, sau cand se divizeaza partitia „C” (partitia primara pe care, implicit, este instalat sistemul de operare), deoarece cea mai mica greseala duce, in cel mai bun caz, la reinstalarea sistemului de operare.

Solutia oferita in continuare, pentru partitionarea hard-ului, nu implica folosirea nici unui program de gen, toate operatiunile fiind executate in siguranta, cu ajutorul functiilor Windows.

Inainte de a incepe partitionarea Hard Disk-ului, recomand executarea catorva operatiuni de intretinere al acestuia si anume, eliberarea spatiului ocupat de fisierele inutile, fie manual (utilizatorii avansati), fie cu ajutorul programelor de intretinere si optimizare ca CCleaner, Advanced SystemCare, TuneUp Utilities, etc. si defragmentarea, pentru compactarea fisierelor in vederea unei partitionari mai exacte si fara probleme.

Defragmentarea o puteti face cu ajutorul Windows-ului, fara a recurge la alte programe. Caz in care detineti doua sisteme de operare, este foarte bine, deoarece puteti executa o defragmentare mult mai concreta, de pe sistemul in uz (folosit pentru a defragmenta), pe cel neutilizat (cel pe care se doreste partitionarea).

Dupa realizarea operatiunilor de intretinere, puteti trece la partitionarea propriuzisa, mai precis divizarea partitiei primare „C” (partitia cu sistemul de operare).

Clic dreapra pe „Computer”/ Gestionare (Computer Management)/ Gestionare disc. Va fi afisata configuratia drivelor computerului, de unde vom selecta partitia „C” (cand este selectata, partitia trebuie sa apara hasurata).

Clic dreapta pe partitia selectata/ Ingustare volum, apoi asteptam pana ce Widows-ul interogheaza volumul pentru spatiul disponibil. In fereastra aparuta, aveti cateva informatii despre volum, cat este, cat va ramane, etc. Introduceti volumul spatiului de redus, in MO (va fi afisata cantitatea maxima de volum pe care o puteti alege), tastatand valoarea dorita, apoi apasati „Reducere”

[note color=”#FFCC00″](1 GB = 1024 MB)
Ex. vreti sa faceti o partitie de 30 GB…(30×1024=30720), introduceti valoarea 30720.[/note]

Daca totul a decurs bine veti vedea aparitia inca a unei partitii, de …GO, avand un spatiu nealocat.
Clic dreapta pe noua partitie/ Volum simplu nou/ Urmatorul >. In urmatoarele fereastre de dialog (expertul volum simplu) trebuie specificate, in ordinea aparitiei, urmatoarele:

dimensiunea volumului (daca alegeti sa tastati la „Dimensiune volum simplu„, o valoare mai mica decat „Spatiul de disc maxim„, veti mai crea o partitie din volumul ramas), insa haideti sa nu complicam lucrurile si apasati „Urmatorul >” (lasand valoarea indicata de expert)

Se atribuie litera de unitate (daca nu doriti ca litera sa fie cea aleasa de sistem, o schimbati)/ Urmatorul >

Formatarea partitiei, unde nu modificati nimic, optional puteti schimba „Eticheta volumului” (ex. Local disc)/ Urmatorul >/ Terminare.

Partitia nou creata este gata de utilizare.

 

Related posts

Modificarea Servicilor Windows

Modificarea Servicilor Windows

Modificarea Servicilor Windows, prin schimbarea valorilor initiale, va duce la revigorarea, respectiv cresterea performantei sistemului de...

7 Comments

 • Posted May 15, 2013

  nicu

  sal mircea! eu ce as putea face la mine uite: http://postimg.org/image/8f8nw735p/ am partitia aceea de 6,77 GB si cea de 100 prima,aia nu stiu 100 de mb cred? ms ceao 😉

 • Posted May 15, 2013

  Mircea

  Tu ai o gramada de partitii care, sincer nu le vad rostul….in fine, tu stii de ce le-ai facut.

 • Posted May 15, 2013

  nicu

  pai eu am facut doar c-d-e-f celelalte nu stiu de ce apar? 😉 se mai poate face ceva?

 • Posted May 15, 2013

  Mircea

  Ce-i in plus de cea rezervata de sistem si C,D,E,F le stergi.

 • Posted May 15, 2013

  nicu

  pai cum sa le sterg ca acolo mis filme muzica in C,D,E,F?

 • Posted May 15, 2013

  Mircea

  Am zis ce e in plus fata de cele enumerate

 • Posted May 16, 2013

  nicu

  ok ms ms 😉

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.